Presented by: Shimano Experience Center



Duurzaamheid

Gravel Fondo Limburg



Duurzaamheid

Tweede editie Gravel Fondo Limburg

Uniek wielerevenement met veel oog voor omgeving én landschap
Op zondag 28 april as. vindt de tweede editie van Gravel Fondo Limburg plaats. Dit is een professionele gravelfietswedstrijd over een afgesloten parcours met start en finish bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. Het parcours loopt door de gemeenten Valkenburg, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Maastricht en telt mee als kwalificatie voor het wereldkampioenschap gravel in België. Afgelopen jaar werd met veel succes de eerste editie georganiseerd. Ook dit jaar neemt de organisatie weer tal van maatregelen om het event veilig te laten verlopen in acht neming van bewoners, (agrarische) bedrijven en de flora en fauna langs het parcours.

Zuid-Limburg is de bakermat van het professionele wielrennen in Nederland. In 1869 vond de eerste professionele wielerwedstrijd in Maastricht op een houten piste plaats. Nu honderdvierenvijftig jaar later zitten we midden in een nieuwe revolutie op twee wielen, die van het gravelrijden. 

Gravellen
“Gravellen” komt uit de Verenigde Staten waar deelnemers op speciale gravelfietsen over onverharde paden en veldwegen rijden. Sinds een jaar of zeven worden de Gravel toertochten in Nederland verreden.

“Sinds een paar jaar is gravellen niet meer weg te denken binnen het mondiale wielrennen.”

De sport is booming. Dit beaamt ook oud-wielrenner en commercieel manager van het Shimano Experience Center manager Danny Nelissen. “Het afgelopen jaar werd zelfs het eerste WK in Italië georganiseerd met grote renners aan de start waaronder Mathieu van der Poel, Greg van Avermaet en de latere winnaar Gianni Vermeersch. Met dit event willen we de ‘gravelwereld’ laten zien hoe goed je deze sport hier in onze mooie regio verantwoord kunt beoefenen.”

WK kwalificatie in Zuid-Limburg
Ook dit jaar staat er weer een WK op de kalender. Renners dienen zich via kwalificatiewedstrijden te kwalificeren voor het WK. Een van deze races is Gravel Fondo Limburg op 28 april. Deze race start bij het Shimano Experience Center in Valkenburg waarna het parcours globaal ligt tussen Scharn en Margraten aan de zuidkant, en Berg en Terblijt en Schin op geul aan de Noordkant. Het parcours ligt als het ware tussen de rijkswegen N278 en N595.

Uniek evenement vraagt voor unieke aanpak
Op de dag van de race zijn tussen 8.00 uur en 16.00u een groot deel van de veldwegen in dit gebied afgesloten voor andere gebruikers. Dit is een complexe klus die in vertrouwde handen ligt van het team van Roy Packbier. Zijn bedrijf The PEPr Company is verantwoordelijk voor de wedstrijd. “Ja dit is ook voor ons een uniek evenement. Als organisator van onder andere de Amstel Gold Race, Volta Limburg classic en Bart Brentjens Challenge weten we wat ons te wachten staat. 

“Relaxte sfeer en lekkere muziek, welkom in de wereld van het gravellen.”

Maar de gravelsport heeft weer hele andere regels en gebruiken. Zo worden er in verschillende categorieën gereden, mogen de renners geen hulp van buitenaf krijgen en hebben we aan de finish een relaxed sfeertje met lekkere muziek. Dat is toch best wel bijzonder allemaal.”
Daarnaast heeft het team van The PEPr company ook een hele uitdaging aan het beveiligen van de 40 kilometer tellende route lus en het omleiden van het verkeer. “Dit doen we in overleg met de gemeenten en verkeersbureau VEVON. Daarnaast zetten we veelal verkeersregelaars en dranghekbewakers uit de buurt in. Die kennen de regio en kunnen daardoor goed uitleggen hoe eventueel om te rijden. Op deze manier willen we duidelijkheid voor het overige verkeer scheppen”, zo leg Roy Packbier uit. 

Bewonersinfo
Daarnaast gaat de organisatie nog een stap verder. Een andere belangrijke schakel binnen het beperken van (over)last is de communicatie richting bewoners en bedrijven. Communicatieadviseur George Deswijzen is hier verantwoordelijk voor. 

“We zien dat veel frustraties op de dag zelf voorkomen kunnen worden door goed en tijdig te communiceren.” 

“Zo hebben we een paar weken geleden al veel bewoners en bedrijven persoonlijk bezocht die op of aan de route liggen. Je bespreekt de situatie ter plekke, kijkt naar mogelijkheden en bent dan, maar ook tijdens de wedstrijddag zelf, hét aanspreekpunt.” Volgens Deswijzen is met name duidelijkheid gewenst, wat kan wel en wat kan niet. Hier wordt ook gezamenlijk met de gemeenten in opgetrokken. In de lokale weekbladen en op de website van de gemeente staan de verkeersmaatregelen en omleidingen. Daarnaast worden ook binnen bepaalde straten die op de route liggen bewonersbrieven uitgedeeld. “We willen er alles aan doen om zowel op als naast de route alles in goede banen te leiden.”

Flora en fauna
Naast al deze maatregelen richting bedrijven en bewoners is er ook aan de flora en fauna gedacht. Voor de hele route is een zogenaamde flora en fauna scan gemaakt. Deze scan die door een extern bedrijf is gemaakt, maakt inzichtelijk waar extra maatregelen voor beschermde planten en dieren moeten worden genomen. Het is voor de organisatie belangrijk dat de deelnemers een veilige wedstrijd kunnen rijden en tegelijkertijd rekening gehouden wordt met de bewoners aan de route, de bereikbaarheid van (agrarische) bedrijven én de flora en fauna. Zo organiseren we na de race ook nog een zogenaamde cleanup ride op het parcours. 
Vanzelfsprekend zo vertelt Danny Nelissen. “Wij houden van de natuur en willen die mooi houden zodat iedereen ervan kan genieten. Op al deze manier proberen we bij te dragen aan het leefbaar houden van onze unieke regio, daar hechten wij heel veel belang aan.”

Voor vragen over bereikbaarheid op zondag 28 april mail naar: bewonersinfo@gravelfondolimburg.nl

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen